Diş hekimliği uygulamalarında çürükler sonucunda dişlerde oluşan madde kaybının tamamlanmasında kullanılan değişik dolgu maddeleri bulunmaktadır. Bunlar; amalgam dolgular, kompozit dolgular, cam iyonomer dolgular, cam karbomer dolgular, porselen dolgular ve altın dolgular olarak sınıflandırılabilir.

 

Amalgam Dolgular

Bu dolgular %50 si cıva olmak üzere çinko, bakır ve gümüşten oluşmaktadır. Genellikle arka dişlerde kullanılmakta olup, çiğneme kuvvetlerine karşı dirençli olması, tek seferde tamamlanması ve ucuz bir yöntem olmasından dolayı tercih edilmektedir. En büyük dezavantajı daha koyu olduğu için dişin rengi ile uyumsuzluk göstermesidir. Cıva alerjisi olan kişilere önerilmez ve sağlık için zararlı olabilir.

 

Amalgam dolgudaki cıva zararlı mıdır?

Amalgam dolgudaki cıva zehirli değildir. Cıva diğer dolgu içerisindeki diğer metaller ile birleştiğinde kimyasal yapısı değişir ve zararsız hale geçer. Çiğneme ve öğütme sonucunda ağızda açığa çıkan cıva miktarı su, hava ve yiyeceklerde alınan miktardan çok daha küçüktür. Bütün bilimsel araştırmalarla civanın zararsız olduğu sonucuna varılmıştır. Amalgamlar söküldüğünde civanın oluşturduğu düşünülen bazı hastalıkların iyileştiği iddia edildiği halde bu durum bilimsel olarak kanıtlanamamıştır.

 

Amalgam dolgu uygulaması sonrası hastaya uyarılar

Uygulamanın yapıldığı tarafı en az bir saat kullanmaması ve takip eden 24 saat içinde de dikkatli olunarak sert şeyleri o bölgede çiğnememesi konusunda hastalar uyarılmalıdır. En az 24 saat sonra hastaya verilen randevuda polisaj işlemi uygulanmalıdır. Bu uygulama sayesinde amalgamın metalik özelliklerinde iyileşme yanında kullanım sonrası restorasyonun anatomik ve fonksiyonel olarak tekrar gözden geçirilme olanağını olacaktır.

Amalgam dolgulardan sonra kısa süreli bir sıcak-soğuk duyarlılığı olabilmekte ve bu zamanla kaybolmaktadır. Ancak da bazı kişilerde ağızda çeşitli metaller bulunduğunda ya da çatal gibi başka bir metal girdiğinde elektriklenmeden doğan hassasiyetler oluşabilmektedir. Geçmeyen duyarlılıklarda sebebin amalgam dolgu olduğu kesin olarak tespit edildikten sonra restorasyonun metal olmayan bir restoratif madde ile değiştirilmesi çözüm olabilmektedir

 

Kompozit Dolgu

Yapısı kompozit reçinelerden oluşan bu dolgu maddesi ağız içerisinde ön ve arka dişlerde kullanılabilmektedir. Diş rengine uygun bir şekilde yapılabildiğinden dolayı estetiklerdir. Ancak buna karşılık arka bölgelerde çiğneme kuvvetlerine karşı dirençleri azdır. Kavite kenarları ile uyumu iyi olmakla beraber ilerleyen dönemlerde dolgu kenarlarından ikincil çürük adı verilen çürümeler meydana gelebilmektedir.

 

Cam İyonomer Dolgular

Yapısı akrilik ve camdan oluşan bu dolgu maddesi genellikle ön dişlerde tercih edilmektedir. En önemli avantajı dolgudan salgılanan florid sayesinde diş çürklerini önlemesidir. Diş ile uyumu iyi olup, ortalama kullanım süresi 5 yıl civarındadır.

 

Cam Karbomer Dolgular

Nano partiküller içeren bir dolgu çeşididir. Renk olarak diğer dolgulara bir üstünlüğü yoktur. En büyük avantajı dişin kendi kendini tamir eden özelliğine sahip olmasıdır.

 

Porselen Dolgular

Bu dolgu hastadan alınan ölçüler üzerinde tek seferde laboratuvar ortamında tamamlanır. Büyük madde kayıplarının olduğu dişlerin restorasyonlarında kullanılmaktadırlar. Maliyetleri yüksektir.

 

Altın Dolgu

Diğer dolgu maddelerine altın katılarak yapılır. Diğer dolgulardan çok daha maliyetlidir. Paslanmaz ve çiğneme kuvvetlerine dayanıklıdır.  Zaman içerisinde çiğneme kuvvetleri ile kavite kenarlarına mükemmel uyum sağlanmakta ve bu sayede ikincil çürük riski azalmaktadır.

 

Dolguya İhtiyacım Olduğunu Nasıl Anlarım?

Öncelikle ağız içerisindeki çürük saptanmalıdır. Bunu için diş hekiminiz görsel muayene yapabilir veya alınan ağız içi röntgenleri üzerinde tanıya varabilir. Bu aşamadan sonra sıra çürüğün temizlenmesine, kavitenin hazırlanmasına ve uygulanacak dolgu maddesinin seçimine gelecektir.

 

Hangi Dolguyu Yaptırmalıyım?

Yukarıda belirttiğimiz gibi farklı dolgu maddeleri bulunmaktadır. Diş hekiminiz sizin için en uygun olacak dolgu çeşidine karar verecektir.