Bebeklerin diş gelişimleri anne karnında başlar. Bu dönemde anne, bebeğinin diş gelişimi için dengeli beslenmeye özen göstermelidir. Diş sağlığı için protein, A Vitamini, C Vitamini, D Vitamini ve kalsiyum içeren gıdaların tüketilmesi gerekir. Ayrıca bilinçsiz ilaç kullanımından muhakkak kaçınılması gerekmektedir. Hamilelik döneminde kullanılan ilaçlar bebeğin diş sağlığının yanı sıra genel vücut gelişimini de olumsuz etkilemektedir.

Psikolojik ve fizyolojik değişikliklerin yoğun olarak yaşandığı hamilelik kadın hayatının en önemli dönemlerinden birisidir. Anne adaylarının bu dönemde hissedecekleri farklılıklar arasında ağız ve diş sağlığı konusunda yaşayacakları değişiklikler de önemli bir yer teşkil etmektedir. Öncelikle hamilelik döneminde östrojen ve progesteron hormonlarının salgılanmasındaki artış diş ve dişetleri sorunlarında artışlara sebep olabilmektedir. Bu sebepten dolayı özellikle hamileliğin ilk üç ayında anne adaylarının mutlaka diş hekimleri ile bir araya gelmeleri ve hamilelik süreci boyunca yapılacak kontrolleri planlamaları, hekimleri tarafından yapılacak tedavi takvimine uymaları kendi sağlıkları açısından çok önemlidir. Özellikle ağzında tel olan yani ortodontik tedavi gören hastaların bu konuda çok dikkatli olmaları gerekmektedir.

Hamilelikte Diş Eti Kanaması Neden Oluyor?

Hamilelik döneminde zaten yukarıda bahsettiğimiz gibi östrojen ve progesteron hormon düzeylerindeki artış dişetlerinde şişme ve kızarmalara neden olmaktadır. Bunun yanında diş plaklarının uzaklaştırılmaması da “gingivitis” olarak adlandırılan dişeti iltihabını beraberinde getirmektedir. Dişetlerinde kızarıklık ve hacim olarak artış, hassasiyet ve kanama olması “hamilelik gingivitisi” nin en önemli göstergeleri arasında yer almaktadır. Bu şikayetler genellikle hamileliğin 2. üç aylık dönemde, kişiye göre değişkenlik göstermektedir.

Dişeti iltihabı gebelikten önce mevcutsa hamilelik döneminde şiddeti daha da fazla artmakta ve tedavi edilmediği durumlarda ilerleyerek diş kaybına kadar varabilecek sonuçlara neden olabilmektedir. Söz konusu bu durum aynı zamanda “hamilelik tümörü” geliştirme riskini de beraberinde getirebilmektedir. Hamilelik tümörü; diş eti büyümelerinin sonucunda oluşan iltihabi lezyonlardır. Genellikle basit diş eti tedavileri ile ilerlemeleri engellenmekle beraber, hastaya rahatsızlık verdiği takdirde diş hekimi tarafından cerrahi bir işlemle alınabilmektedir.

Hamilelikte Dişeti İltihabı Nasıl Önlenir?

Dişeti iltihabının önlenmesindeki en etkili yol dişlerin düzenli olarak fırçalanması ve rutin diş hekimi kontrollerinin ihmal edilmeden yapılmasıdır. Her gün en az iki kez, mümkün olan durumlarda ise her yemekten sonra dişler fırçalanmalıdır. Her gün diş ipi ile temizlik işlemi de yapılmalıdır.

Düzenli diş hekimi kontrolleri etkin plak kontrolünü sağlayarak dişeti iltihabının gelişmesini önleyecektir. Plak kontrolünün sağlanması aynı zamanda oluşabilecek çürük, diş eti problemi hamilelik tümörlerinin oluşma riskini de azaltacak, olası diş kaybı riskini ortadan kaldıracaktır.

Hamilelikte herhangi bir diş tedavisi için en uygun zaman 4. ve 6. aylar arasıdır, ancak şiddetli ağrıların olduğu durumlarda gerekli tedavi hamileliğin herhangi bir ayında yapılabilmektedir. Tedavi sırasında hastaya herhangi bir ilaç verilmesi gereken durumlarda anne adaylarının jinekologları ile irtibata geçmeleri uygun olacaktır.

Hamilelik Döneminde Diş Röntgeni Zararlı mıdır?

Hamilelik döneminde eğer çok gerekliyse 1 veya 2 röntgen alınabilmekte ancak röntgenin çekildiği bölüm yani ağız içerisi ile karın bölgesi çok yakın olmasa da yine de anne karnındaki bebeğin ışın almaması için mutlaka kurşun önlük giyilmesi gerekmektedir.