Porselen inlay veya porselen onlay hastalardan alınan ölçüler üzerinde laboratuvarda hazırlanan üstün estetik ve dayanıklılığa sahip dolgulardır. Madde kaybının çok fazla olduğu ve büyük dolgu gerektiren restorasyonlarda daha estetik ve kullanışlı olduğundan dolayı kompozit veya amalgam dolgu yerine kullanılmaktadır.

İnlay dolgu veya onlay dolgu olarak adlandırılan porselen dolgular laboratuvarlarda sipariş üzerine hazırlanmakta ve daha sonra dişler üzerine yapıştırılmaktadır. Diş rengine tam uyumlu olarak üretilmektedir, lekelenmeye karşı dirençlidir. Bu dolgular genel olarak dişin büyük bir bölümünü kaplamaktadır.

 

Porselen Dolgular Nasıl yapılır?

Öncelikle çürük temizlenerek dişte bir kavite meydana getirilir. Bu kaviteden alınan ölçü laboratuara gönderilir. Laboratuar ortamında, hassas bir teknoloji ile hazırlanan model, özel IPS (Leucide reinforced pressable porcelain) makinesine alınarak mükemmel estetik ve fonksiyona sahip dolgular elde edilir. Bu aşamayı takiben temizlenmiş ve cilalanmış olan porselen dolgu ağız ortamında özel yapıştırıcılarla diş üzerine yapıştırılır. Laboratuvar ortamında son teknoloji kullanılarak hazırlandığından dolayı bu dolgularda mükemmel bir estetik, kenar uyumu ve adaptasyon sağlanmaktadırlar.

Porselen dolgular çok fazla madde kaybının olduğu vakalarda çürük dişi tümden küçültülerek kuron uygulaması gerektiren durumlarda sağlıklı diş dokusunu korumak amaçlı geliştirilmiştir. Özellikle büyük madde kayıplarının olduğu durumlarda kompozit dolgu veya kuron (kaplama) yerine tercih edilmektedir. Porselen dolgu uygulamalarında ağız içerisindeki sağlıklı diş dokusuna kesinlikle dokunulmaz. Porselen dolgular biyolojik uyumları yüksek olan doku dostu malzemelerdir. Bu dolgular dişin sertliğine en yakın ve dişeti ile en uyumlu malzemelerdir. Sertliği dişin mine dokusuna çok yakın olduğu için kompozit dolgular gibi de aşınmaz. En büyük dezavantajı maliyetinin fazla olmasıdır. Porselen dolguların maliyetleri altın dolguların maliyetlerine yakındır.

 

Altın Dolgular

Porselen dolgular gibi laboratuvar ortamında sipariş üzerine yapılan altın dolgular diğer dolgu maddelerine altın katılarak yapılan alaşımlardır. Bu dolgular dişeti hastalıklarına karşı iyi bir toleransa sahip olup, 20 yıldan daha fazla bir süre ağızda kalabilmektedir. Zaman içerisinde çiğneme kuvvetleri ile bulundukları ortama uyum sağlamaları ve bu şekilde ikincil çürük oluşumunu önlemeleri en büyük avantajları olarak gösterilmektedir. Birçok otorite altın dolguları en iyi dolgu malzemesi olarak göstermektedir.

Bu dolgular amalgam ve kompozit dolgulardan daha maliyetlidir, dolgu alternatifleri içerisinde en pahalı seçimdir. Yapımının uzun sürmesi, çok fazla tecrübe gerektirmesi, işçilik ve altın fiyatlarının yüksek olması bu dolguların maliyetlerini yükseltmektedir.