Estetik diş hekimliği dendiğinde aklımıza gelen ilk kavramlardan bir tanesi ‘gülüş tasarımı’ dır. Gülüş tasarımı değişik sebeplerle estetik açıdan görüntüsü bozulmuş olan diş ve dişetlerinin hastaların yüz formu ve gereksinimleri dikkate alınarak doğal ve güzel bir görünüme kavuşturulması işlemidir.

Gülüş tasarımı uygulamaları multidisipliner yani diş hekimliğinin farklı branşlarının aynı anda koordineli olarak çalışmasını gerektiren bu işlemdir. 

Gülüş tasarımı işlemlerinin en çok biline uygulamalarından olan porselen lamina dişler; estetik görünümü kötü olan ön dişler üzerinde minimum düzeyde aşındırma yapılarak hazırlanan ince porselene verilen isimdir.

Çok ince bir tabaka olan bu porselen metal içermemesi ve ışık geçirgenlik özelliklerinin yanında dişler üzerine mükemmel uyumu, sağlam yapılar, bozulmayan renkleriyle iyi bir çiğneme fonksiyonunun yanında gerçek dişlerden ayırt edilemeyecek kadar memnun edici doğal sonuçlar verebilmektedir.

Porselen lamina nasıl yapılır?

İşlemin uygulanması çok basit olup kısa sürede tamamlanmaktadır. Öncelikle hastadan elde edilen model üzerinde dişler henüz kesilmeden bitiş aşamasını görebilmek mümkündür. Daha sonra ağrısız bir işlem ile dişlerin ön yüzlerinden 0.3 -0.7 mm arasında aşındırma yapılır. Ana ölçü alındıktan sonra kesimi yapılmış olan dişlerin dış etkilerden korunabilmesi için geçici dişler yapıştırılır. Laboratuvarda hazırlanan porselen laminalar özel bir teknik ve yapıştırıcı ile dişlere yapıştırılır. Yapıştırma işlemi sonucunda porselen lamina dişleri dişlerden ayırmak mümkün değildir. Bu yüzden kırılmaya karşı çok dayanıklıdır.

Lamina Dişlerin Avantajları

  • Çok iyi bir estetik sağlaması

  • Dişten yapılan aşındırma miktarı azdır.

  • Tedavi süresinin kısa olması; ortalama tedavi süresi 1 hafta civarında olup, 3-4 randevuda işlem sonuçlanmaktadır.

  • Işık geçirme özelliği olduğu için doğal görünmektedir.

  • Kahve, çay, sigara gibi dış etkenlerle renk değiştirmemesi.

  • Aşınmaya karşı direnci yüksektir, renk değiştirmez.

Lamina Dişlerin Dezavantajları

  • Diğer tedavi alternatiflerine göre maliyetinin yüksek olması

  • Son derece hassasiyet gerektiren bir teknik olması.

Porselen laminalar hangi durumlarda yapılabilir?

Porselen lamina dişler aşağıdaki durumlarda uygulanır.

  • Diş beyazlatma ile sonuç alınamayan ileri derecedeki antibiyotik, flor lekelerinde kalıtsal yapı ve renk bozukluklarında,

  • Kırık veya aşınmış dişlerin restorasyonunda,

  • Rengi ve yapısı bozulmuş eski dolguların düzeltilmesinde,

  • Hastaların ortodontik tedavi olmak istemediği ve oluşabilecek sıkıntıları kabul ettiği takdirde doğuştan mevcut veya sonradan oluşan diş ayrıklıklarının kapatılmasında, çapraşık dişlerin düzeltilmesinde,

Son maddeden net olarak anlaşılabileceği gibi lamina diş veya halk arasında bilinen adıyla yaprak diş uygulamaları sadece hastaların ortodontik tedavi istemediği durumlarda uygulanmalıdır. Böyle uygulamalarda sağlam dişlerde yapılacak diş kesimi miktarı daha fazla olacağından hastalar mutlaka ileride oluşabilecek sıkıntılar hakkında detaylı olarak bilgilendirilmeli ve ortodontik tedavi üzerinde ısrar edilmelidir. Kısa süreli ve görünmeyen ortodonti alternatifleri hakkında hastalar bilgilendirilmelidir.