İnsanların yemek yeme, çiğneme, yutkunma ve geceleri bazı nedenlerle diş gıcırdatmaları sonucunda, dişler aşınmalar meydana gelebilir, çürükler ve kaza sonucunda dişlerde kırılmalar oluşur veya dişeti problemlerine bağlı diş kayıpları yaşanabilir. Bu gibi durumlarda, kron veya köprü adı verilen protezler ile dişlerin kaybolan yapılar tekrar yerine konur.

Günümüze kadar uygulanan klasik kuron köprü veya bilinen adıyla protez uygulamaları bir veya birden fazla diş üzerine yapılan kaplamalardır. Bu uygulamalarda yapılan kuron veya protezlerin alt yapısında dayanıklılıklarından dolayı metal alaşımlar, üst yapı olarak da estetik özelliklerinden dolayı seramik kullanılmaktadır. Söz konusu bu yöntem günümüzde halen kullanılmaktadır, ancak artan estetik ihtiyaçlara cevap vermek için gelişen teknolojiyle birlikte dişlerin doğal görünüşlerini bire bir taklit edebilen birçok faklı materyal diş hekimliğinde sabit protez uygulamalarında klinik çözümlere eklenmiştir.

 

Kuron: Tek diş üzerine yapılan kaplamalara kuron adı verilmektedir.

Kuron hangi dişlere yapılır?

-Aşırı madde kaybı veya çürük olan dişlerde

-Lamina uygulaması yapılamayacak dişlerde

-Dişlerde geri dönüşü olmayan, beyazlatma ile düzeltilemeyecek renk değişikliklerinde

-Şekil bozukluğu olan dişlerde,

-Dişlerin kırılmasını engellemek amacıyla zayıf kanal tedavisi görmüş dişlerde

-İmplant üzerine tek diş olarak

Kuron uygulamalarında arka dişlerde çiğneme basınçlarına dayanıklılık açısından alt yapı olarak metal alaşımları kullanılırken, ön bölgede metalsiz tam porselen kuronlar kullanılmaktadır.

Güçlendirilmiş porselenden üretilen metalsiz tam porselen kuronlar full porselen kuronlar olarak da bilinmektedir. Alt yapısında metal içermez. Işığı doğal olarak geçirdiklerinden dolayı derinlik ve canlılık görüntüsü verirler. Metal desteksiz porselen kronlarda da ışık geçirgenliği mükemmel olduğundan doğal bir görüntü oluşur, arzu edilen estetik sonuca ulaşılır. En büyük dezavantajı maliyetinin yüksek olmasıdır.

 

Köprü: Ağızda az sayıda diş eksikliğinde eksik bölgedeki komşu dişlerin küçültülüp, bunlara gelen özel kaplamalardan destek alınılarak ara boşlukların doldurulması işlemidir.

Tek diş kuron kaplama uygulamalarında olduğu gibi destek olarak alınacak dişlerin şekillendirilip benzer işlemlerin gerçekleştirilmesi ile yapılır. Protezlerin ağız içerisinde arka bölgede kullanılan metal destekli seramik (porselen) veya genellikle ön bölgede kullanılan metalsiz seramik (porselen) olmak üzere iki çeşidi vardır.

 

Protez yapılması hastaya ne fayda sağlar?

Protezler öncelikle hastalarda kaybolan çiğneme fonksiyonlarının yeniden kazandırılmasına, bozulmuş olan konuşmanın düzeltilmesine, ağız sağlığının yeniden kazanılmasına ve estetik sorunların çözülmesine yardımcı olur.

Bunun yanında protez uygulamalarıyla toplum içinde eksik ya da harap olmuş dişlerle yaşamak zorunda kalan bireylerin estetik beklentileri karşılanarak psikolojik açıdan desteklenmesi sağlanır, insanların kendilerine olan güven duygularının yeniden kazanılması hedeflenir.

 

Eksik dişlerin yerine protez yapılmazsa ne olur?

Kaybedilen dişlerin boşlukları bırakıldığı takdirde hastanın boşluğa komşu dişleri ve diğer çenedeki karşıt diş çekim boşluğuna doğru hareket eder, komşu dişlerde boşluğa devrilmeye bağlı olarak dişeti problemleri, kemik kayıpları, çiğneme kuvvetlerinde değişiklikler meydana gelir, bozulan kapanışa bağlı olarak dişlerde çürük ve diş kayıpları oluşur. Diş eksikliği ve yerine protez yapılmaması sonucu ortaya çıkan diğer problemler ise; çiğneme eksikliği ile ortaya çıkan sindirim bozuklukları ve hastalıklardır. Kayıp dişin konumuna göre konuşma bozuklukları ve estetik sorunlar da ortaya çıkabilecek diğer problemlerdir.

 

Kron ve köprülerin bakımı nasıl yapılır?

Protezlerinizin temizliği uzun ömürlü olması açısından çok önemlidir. Özellikle protezin destek dişlerinin tüm dişeti kenarları günde iki defa fırçalanmalı ve protezler için hazırlanmış özel diş ipleri ile temizlenmelidir. Bu temizleme işlemi özellikle diş ve dişetinin birleştiği bölgedeki bakterilerden oluşan plakları ortadan kaldıracaktır. Kronların kırılmasını veya zarar görmesini önlemek için, sert yiyecek ve nesneleri çiğnemekten kaçınmak gerekir. Bunun dışında hiçbir sıkıntı olmasa da diş hekimi ile olan rutin kontrollerin ihmal edilmemesi gerekmektedir.

Yine her durumda olduğu gibi diş hekiminizi rutin olarak ziyaret etmeniz, kontrol ettirmeniz gerekmektedir.