Günümüzde ağız yüz estetiğinin en önemli yaklaşımlarından biri olan gülüş estetiği uygulamalarında sıklıkla başvurulan tedavi yöntemlerinden bir tanesi zirkon diş veya zirkonyum diş uygulamalarıdır.

Esasında zirkonyum maddesi 1960 ‘lı yıllardan bu yana tıpta da kullanılmaktadır. Yapılan uzun süreli çalışmalarda bu materyalin güvenilirliği kanıtlanmıştır. Zirkonyum başta kalça eklem protezleri olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerinde çeşitli amaçlarla kullanılmış ve bugüne kadar herhangi bir yan etkisi veya zararının olmadığı, alerji meydana getirmediği gösterilmiştir.

Diş hekimliğinde 1998 yılında başlayan araştırmalar sonucunda 2002 yılı başından itibaren klinik uygulamalara tüm dünyada geçilmiştir. Bu yeni uygulama ile hastada metal-seramik ve tam seramik restorasyonlarda oluşan estetik ve fonksiyonel kaygılar ortadan kalkmaktadır.

Bu uygulama tüm kaplama dişlerde olduğu gibi kesimi yapılan dişin üzerine arzu edilen renk ve formda yapılmış bir kuronun yerleştirilme işlemi olup, zirkonyum dişlerde farklı olarak alt yapıda metal yerine beyaz bir alaşım olan zirkonyum maddesinin kullanılmasıdır. Son teknoloji ürünlerinden bir tanesi olan bu madde alt yapı olarak kullanıldığında sadece dayanıklılık değil aynı zamanda ışığı da yansıtabilme özelliğinden dolayı doğallık ve estetiği aynı anda sunabilme özelliğine sahip tek malzemedir.

 

Zirkon Diş Avantajları

-Yukarıda da açıklandığı malzemenin dayanıklılığı son derece yüksektir, bu sebeple arka bölgede yapılan köprülerde rahatlıkla kullanılabilmektedir.

-Zirkonyum alt yapılı porselen kaplamalar dişeti problemi yapmaması, alerjik reaksiyonlara sebep olmaması ışık geçirme özelliğinin yüksek olması sebebiyle doğal dişlere en yakın estetik görüntü ve fonksiyonu yakalamamızı sağlamaktadır.

-Zirkonyum diş ağızda tat bozukluğuna, dişeti problemlerine ve ağız kokusuna yol açmayan sağlıklı bir materyaldir.

-Zirkonyum kaplamalar daha iyi bir ağız hijyeni sağlamaktadır. Bunun sebebi altyapı üzerine yerleştirilen seramiğin yiyecek artıklarının ve mikroorganizmaların diş yüzeyine tutunma oranını düşürmesinden kaynaklanmaktadır.

-Zirkonyum dişler ısıyı iletmez, bu sebeple tüketilen sıcak ve soğuk yiyeceklerde dişlerde herhangi bir hassasiyet meydana gelmez.

 

Zirkonyum Diş Ne Zaman Kullanılabilir?

Günümüzde modern diş hekimliğinin temel gereksinimlerinin başında gelen estetik, sağlamlık, doku uyumu ve doğallık açısından bugüne kadar ulaşılan en yüksek kaliteye sahip ürün olması sebebiyle zirkonyum dişler tek diş kuron restorasyonları, 3-6 üyeli köprüler ve implant üstü protezlerde rahatlıkla kullanılmaktadır.