Görünmez Diş Teli veya Görünmeyen Diş Teli olarak bilinen Lingual Ortodonti ile ilgili yapılan araştırmalar bu tekniğin uygulandığı vakalarda tükürük artışı ve dilin temizleme etkisine bağlı olarak diş çürüklerinin geleneksel teller ile karşılaştırıldığında daha az olduğunu gösterse de yine tedavi sırasında bu konuda bir risk vardır.

Lingual Tedavi süresince diş çürümesine sebep olabilecek şekerli ve asitli yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Ağız bakımı için mutlaka gerekli özen gösterilmeli ve düzenli çürük kontrolleri için diş hekimine gidilmelidir.

Lingual Ortodonti de Dişlerin Ara Yüz Temizliği Nasıl Yapılır?

Lingual Tedavi de ara yüz temizliği diş ipi ve ara yüz fırçası kullanılmak suretiyle yapılmaktadır.

  • Diş İpi Kullanımı

Diş ipi dişler arasında biriken yiyecek artıklarını ve bakteri plağını temizlemeye yarayan naylon ipliktir. Öncelikle yeterli uzunlukta diş ipini koparılarak tel ve braketler arasından geçirilir. Diş ipinin bir ucu iki orta parmağa birkaç kez sarılarak 3-5 cm. uzunluğunda diş ipi ortada bırakılır. Bu şekilde diş ipi diş aralarında aşağı yukarı hareket ettirilerek diş araları ve diş eti ceplerindeki plak ve yiyecek artıkları temizlenir. Diş ipi çenenin bir tarafından kullanılmaya başlanır ve kaydırılarak sistemik olarak temizliğe devam edilir.

  • Ara Yüz Fırçası Kullanımı

Ara yüz fırçası yavaş hareketler ile aşağı yukarı hareket ettirilerek braket ve teller arasında kalmış olabilecek yiyecek artıkları temizlenir. Tedavi başında henüz düzelmemiş olan çapraşık dişler arasında fırça başının aşırı zorlanmaması gerekmektedir. Dişlerdeki çapraşıklık kademeli olarak düzeldikçe diş arası fırçası dişler arasına daha rahat girecek ve temizlik daha kolay olacaktır.

Lingual Teknik ile tedavi edilen hastalarda ara yüz temizliğinde ağız duşu kullanılabilir. Bu şekilde hem tellerin aralarında biriken yiyecek artıkları kolaylıkla temizlenebilir hem de diş duşundan gelen basınçlı su ile diş etlerine masaj yapılarak kan akımı arttırılır. Diş duşu kullanan hastaların diş ipi ve diş arası fırçası kullanmalarına gerek yoktur çünkü diş duşu her ikisinin de işlemini yapmaktadır.

Lingual Ortodonti de diş Fırçalama Nasıl Yapılır?

Diş fırçası kullanılarak arka dişlerin dil ve damak tarafına bakan iç yüzeylerindeki braketler süpürme hareketleri ile dişetinden dişe doğru fırçalanır.

Yine diş fırçası ile ön dişlerin arka yüzeyleri iç kısımdan dışarı doğru çekilerek fırçalanır. Son olarak ta dil temizleyici ile dilin temizliği yapılır

Lingual Ortodonti tedavisinde ara yüz temizliği ve diş fırçalamasını takiben ağız gargarası kullanımı ile diş temizliği tamamlanır. Ancak ağız gargarası diş fırçalamasının, diş ipi, ara yüz fırçası ve diş duşu kullanımının yerini tutmaz. Sadece ilave ve bir koruma ve bakım yöntemidir.

Lingual Tedavi de yüksek kalitede diş fırçası ve diş macunu seçilmelidir. Genellikle uçları yuvarlatılmış, orta sertlikte kıllardan üretilmiş diş fırçaları bu işlem için uygundur. Lingual Teknik ile tedavi gören hastalar diş fırçalarını ortalama 20 günde bir kez değiştirmelidirler. Ancak bu süreden önce diş fırçalarının kıllarında eğilme, yıpranma gibi işaretler görülürse değiştirme zamanı gelmiş demektir. Diş fırçası ile merak edilen en önemli konuların başında Lingual Tedavi de elektrikli diş fırçalarının kullanımıdır. Lingual Ortodonti de elektrikli dönen küçük fırça uçlarına sahip temizleyiciler ağız bakımında kullanılabilir ancak elektrikli diş fırçası kullanımının standart diş fırçalarına göre bir üstünlüğü yoktur. Lingual Teknik te ağız bakımında başarı için en önemli nokta fırçalama süresinin kısa tutulmamasıdır. Fırçalama süresi minimum 4 dk. Olacak şekilde ayarlanmalıdır.