Ağız solunumu ortodontik problemlerin kapısını aralıyor!

Ağız solunumu yani ağızdan nefes alıp vermek günümüzde rastlanan ortodontik bozuklukların büyük bir çoğunluğunun altında yatan sebep olarak gösterilmektedir.

Uzun süreli burun tıkanıklığı sonucunda sürekli ağızdan solunum yapılması, özellikle çocukluk döneminden gelen ortodontik bozukluklarının başlıca sebepleri arasında yer almaktadır.

Bademcik veya geniz eti büyümesi, burun içindeki kemiklerin eğri olması, çeşitli alerjik sorunlar solunumum olması gerektiği şekilde burundan başlamasına engel olmakta ve kişi bu durum karşısında zorunlu olarak ağızdan nefes alıp vermeye başlamaktadır. Yapılan birçok çalışma özellikle çocukluk döneminde yapılan ağız solunumunun çenelerin büyüme gelişimi üzerinde olan olumsuz etkilerini göstermiştir. Söz konusu bu alışkanlık sürekli dişlerin sürmeye başladığı dönemlerde düzeltildiği takdirde herhangi bir sıkıntı yaratmamaktadır. Buna karşılık ilerleyen dönemlerde devam edebilecek bu kötü alışkanlık geri dönüşü olmayan ortodontik bozukluklara sebep olmaktadır.

Bir tür fonksiyon bozukluğu olan ağız solunumu özellikle gelişim çağındaki çocuklarda görülen ortodonti bozukluklarının başlıca sebeplerinden birisidir. Burun tıkanıklığı yaşayan bir kişi hava geçiş yolunu açık tutabilmek için alt çenesini ve dilini öne doğru almak zorunda kalmakta, burun tıkanıklığının uzun sürmesi durumunda ise, alt çene kalıcı olarak önde konumlanmaya başlamaktadır. Alt çenesi ileride olan yetişkin hastalarımızın sağlık geçmişine baktığımızda, pek çoğunun çocukluk döneminde burun tıkanıklığı yaşadığını açık bir şekilde görülmektedir. 

Benzer şekilde sağlıksız şekilde solunum yapılmasının, yani ağız solunumunun damak gelişimini de olumsuz etkilediğini bilinmektedir. Normal durumda damak kubbesinde duran ve burayı destekleyen dil, burun tıkanıklığı yaşayanlarda alt çenede, alt dişlerin arkasında durmaktadır. Bu sebeple damak ve üst çene yeteri kadar gelişemez, daralır ve üst dişlerde çarpışıklık kaçınılmaz olur. Üst çenedeki bu daralmaya bağlı olarak alt çenenin de tam olarak öne doğru gelişmediği vakalarda yine sıklıkla ağız solunumunun yapıldığı kişilerdir.

Benzer şekilde bazı harflerin zor telaffuz edilmesi, gülümsendiğinde diş etlerinin aşırı görünmesi, dudakların zor kapanması ve istirahat halindeyken dahi ağzın açık kalması da yine sürekli ağızdan nefes alıp veren bireylerde görülmektedir.

Tüm bu açıklanan noktalar dikkate alındığında sağlıklı şekilde burnundan nefes alamayan çocuğunuzu ilgili doktor ve ortodonti uzmanı muayenesinden geçirmeniz, ileride yaşanabilecek çeşitli sorunların engellenmesi açısından büyük önem taşımaktadır.