Mini vidaların 2000’li yılların başında ortaya çıkması ile eş zamanlı olarak Lingual Ortodonti tedavilerinde kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle ağız dışı aygıtların kullanılmadığı ve vakaların daha fazla olarak çekim yapılmadan tedavi edildiği Lingual Tedavi de mini vidalar biyomekanik olarak birçok sorunun çözülmesini sağlamıştır.

 

Ortodontik mini vida nedir?

Labial veya Lingual Ortodonti de ihtiyaç duyulan diş hareketlerini gerçekleştirmek amacıyla kemik içerisine yerleştirilen metal vidalardır. Mikro vidalar, mini implantlar ya da geçici ankraj aygıtları olarak da adlandırılabilirler.

 

Niçin bir mini vidanın ortodontik tedavide kullanılmasına ihtiyaç duyulabilir?

Kötü pozisyonda konumlanmış dişleri hareket ettirmek için diğer komşu dişler, uygulanan kuvvetlere karşı sabit bir destek (ankıraj) görevi görür. Özellikle Lingual Teknik te bu dişleri destek için kullanmak her zaman mümkün olmamakta, bazen de uygulanan kuvvetler istenmeyen dişlerde harekete yol açabilmektedir. Bu tür vakalarda, kemik içerisine yerleştirilen mini vidalar bir dayanak noktası görevi görerek kötü konumlanmış dişin düzeltilmesine veya boşlukların kapatılmasında kullanılmaktadır.

Lingual Ortodonti de mini vida kullanılmadığı durumlarda alternatif çözümler olarak ağız dışı aygıtların (headgear) kullanılması, tedavi amaçlı diş çekimi, ankıraj kaybına bağlı tedavi sonunda ideal kapanışın sağlanamaması ve hasta açısından tedavi sonunda  dişler arasındaki boşlukları kabul etmek gibi seçenekler bulunabilir.

 

Ortodontik Mini vida nasıl yerleştirilir?

Lingual Ortodonti de mini vidala uygulamaları labial ortodonti (dışarıdan uygulanan teller) ile benzerlik göstermektedir. İki komşu dişin kökleri arasına yerleştirilmekte ve çoğunlukla tedavi boyunca sabit kalmaktadır. Uygulama lokal anestezi altında yapılır. Vidayı yerleştirmeden önce çene kemiğine rehber bir delik açılabileceği gibi, mini vida nazik bir şekilde direkt olarak da kemik içine de yerleştirilebilir. İşlem sonrasında hastalara antibiyotik ve antibakteriyel ağız gargaraları verilir.

 

Ağrı hissedecek miyim?

Hayır. Lingual Tedavi de mini vida yerleştirme işlemi ağrılı bir işlem değildir sadece uygulama sırasında mini vida kemiğe girdikçe basınç hissedilebilir. İşlemi takiben anestezik solüsyonların etkisi geçtikten sonra 24 saat boyunca vidanın yerleştirildiği bölgede orta seviyede bir ağrı hissedilebilir. Böyle bir durumda ağrı kesici kullanılabilir.

 

Mini vida ağzımda ne kadar kalacak?

Lingual Ortodonti de Mini vidalar kemik içine yerleştirildikleri seans ya da bir sonraki seansta, hareketi istenen dişlere kuvvet uygulanabilir. Mini vidalar, kötü pozisyondaki dişin konumu düzeltinceye kadar genellikle birkaç ay ya da yıl boyunca ağızda kalabilirler.

 

Mini vida nasıl çıkartılır?

Vidaların çıkarılması çok basit bir şekilde anesteziye ihtiyaç duymadan gerçekleştirilir. Diş eti ve altındaki kemik birkaç gün içinde rahatsızlık olmaksızın iyileşir.

 

Mini vidanın uygulanması sonrası ne yapılmalıdır?

Mini vidanın etrafında elektronik diş fırçaları kullanmamalı flor içerikli bir diş macunu ve küçük başlı bir diş fırçasıyla günde üç defe yavaşça fırçalamalıdır. Antiseptik gargara kullanılabilir.

 

Riskler nelerdir?

Lingual Ortodonti de mini vidala kullanımının başarı oranı %80’in üzerindedir. Bununla birlikte bazı muhtemel risklerde bulunmaktadır.

-Mini vida uygulamalarında %15-20 oranında erken başarısızlık / düşme durumlarıyla karşılaşılabilir ve yeniden farklı bir pozisyonda yerleştirilmesi gerekebilir.

-Mini vidalar yerleştirilirken dişlerin köklerine temas edebilirler. Bu durum sonrasında genellikle kök sorunsuz şekilde iyileşebilmektedir.

-Mini vidaların %5’i yerleştirilmesi veya çıkartılması esnasında kemik içinde kırılabilir. Bu durumda vidanın bir kısmının kemik içinde bırakılması gerekebilir. Herhangi bir problem meydana gelmeyecektir. 

-llgili bölgeyi temiz tutulmadığı takdirde enfeksiyon görülebilir.