COVİD-19 Dünya genelinde yayılım göstermeye devam etmekte, virüs mutasyona uğramaktadır. Viral enfeksiyonun laboratuvar tanısı, boğazdan alınan süprüntü örneklerinde ‘Gerçek Zamanlı Polimeraz Zincir reaksiyonu’ (RT-PCR) testi ile konulmaktadır.

Buna karşılık hastalığı geçirmiş veya aşı olmuş bireylerde COVID-19 viral enfeksiyona karşı herhangi bir bağışıklığın bulunup bulunmadığının ve varsa bu bağışıklığın ne kadar koruyucu olduğunun anlaşılabilmesi için yapılan teste ‘COVID-19 Sayısal (Kantitatif) IgG Antikor Testi’ veya ‘SARS-CoV-2 IgG Kantitatif (Sayısal) Antikor Testi’ adı verilmektedir.

Enfeksiyon sırasında vücudumuzun bağışıklık hücreleri virüse karşı savunma amacıyla IgM ve IgG antikor moleküllerini üretirler. Vücudun virüse karşı bağışıklık cevabının değerlendirilmesinde COVID-19 Antikor Testi ile SARS-CoV-2 IgG Kantitatif Antikor düzeyinin ölçümü yapılmaktadır.

COVID-19 Sayısal IgG Antikor testi kan örneğinde yapılmakta ve sonuçlar 24 saat içerisinde çıkmaktadır.,

 

Antikor nedir?

Bağışıklık sisteminin tehditleri tanımlamasına ve ortadan kaldırmasına yardımcı olan proteinlere antikor adı verilmektedir. Her hastalık sonrasında olduğu gibi COVID-19 viral enfeksiyonunda da vücudumuz koruyucu amaçla antikor üretmektedir.

 

PCR ve Antikor testleri arasındaki farklar nelerdir?

PCR testi, virüsün varlığını gösteren bir tanı testidir. Pozitif PCR sonucu, örnek alındığı anda virüsün var olduğu anlamına gelir ancak yine de testin negatif çıkması her zaman hastalığın olmadığı anlamına gelmez.

COVID-19 Antikor Testi vücudun COVID-19 virüsüne karşı oluşan doğal bağışıklık yanıtını ve aşı kaynaklı oluşacak bağışıklık düzeyinin tespit edilmesinde kullanılmaktadır.

 

COVID-19 bağışıklığında hangi Antikora bakılır?

Kullanılan aşılar virüsün spike proteinine karşı antikor cevabın oluşturulmasını amaçladığından dolayı oluşan antikorun sayısal ölçümü virüste bu proteine karşı oluşan yanıtın değerlendirilmesinde kullanılır.

 

COVID-19 Antikor testi ne zaman yaptırılmalıdır?

Vücudun antikor cevabı virüsün bulaşmasını takip eden 7-15 gün içerisinde ölçülebilir düzeylere ulaşmakta ve testler pozitif sonuç vermektedir.

Aşı yapılmadan önce ve 2. doz aşıdan en az 15 gün sonra mevcut durumu öğrenmek amacıyla test yapılabilir.

 

Antikor Test sonuçları nasıl yorumlanır?

COVID-19 Antikor Testi bağışıklık sistemimizin aşıya ya da virüse karşı antikor yanıtı verip vermediğini veya ne düzeyde verdiğini gösterir. Aşı olmamış kişilerde antikorunun varlığı, kişinin hastalığı geçirip iyileşmiş ve muhtemelen bağışıklık geliştirmiş olduğu anlamına gelir.

Anti SARS CoV 2 IgG Antikoru;

< 50 AU/mL için negatif,

≥ 50 AU/mL için pozitif olarak yorumlanır.

 

COVID-19 Antikor Testi güvenilir midir?

Hızlı testler dışındaki yöntemler ile bakılan antikor yanıtları, yeterli düzeyde antikor oluşmuş ise yüksek bir saptama oranına sahiptirler. Bu testler % 99,94 duyarlılığa sahiptir.

 

COVID-19 Antikor Testi neden önemlidir?

-COVID-19 aşısına karşı gelişen bağışıklık yanıtının belirlenmesinde kullanılabilir.

-Enfeksiyon geçirmiş kişilerin bağışıklık düzeyleri değerlendirilebilir.

-Bağışıklığı olan kişiler, antikor ihtiyacı olan ağır hastalar için plazma bağışında bulunarak tedaviye katkı sağlayabilirler.

 

Aşı veya hastalık sonrası antikor oluşmayabilir mi?

Sonucun negatif çıkmasının nedeni, kişinin bağışıklık yanıtı ile ilgilidir ve antikor yanıtı oluşmayabilir, oluşup kısa sürede düşebilir veya yeterli düzeyde oluşmayabilir.

 

Enfeksiyon geçirmek kişiyi yeni hastalıktan korur mu?

COVID-19 virüsüne karşı oluşan antikorların bizi yeni enfeksiyondan veya virüsün yeni mutasyonlarından koruyup koruyamayacağı henüz bilimsel olarak net değildir.

Aşı sonrası ya da enfeksiyonu geçirdikten sonra ölçülen hiçbir antikor düzeyi bize COVID-19’a karşı ne derece korunmamız olduğunu kesin olarak söyleyemez.