Diş çürükleri dişlerdeki madde kaybına bağlı olarak oluşan koyu veya opak renklenmeler ile birlikte görülen oyuklardır. Bir çeşit hastalık olarak kabul edilen diş çürükleri, önlenebilir olmalarına karşın dünyada diş çürüğü deneyimi yaşamayan çok az insan vardır.

Diş çürüğü tedavisinde öncelikle çürüğe bağlı olarak oluşan kavitedeki hastalıklı diş dokusu temizlenerek ortamdan uzaklaştırılır daha sonra ise ortaya çıkan boşluk değişik maddeler ile diş şekline sağdık kalınarak doldurulur. Günümüzde kullanılan başlıca dolgu çeşitleri amalgam, kompozit, cam iyonomer, ve cam karbomer dolgulardır.

 

Amalgam Dolgu

Amalgam dolgular gümüş, kalay ve bakır alaşımının, cıva ile karıştırılması ile elde edilmiş gümüş dolgular olarak tanımlanır. Yaklaşık 150 yıldan beri geliştirilerek kullanılmakta olan amalgam dolgular, diş hekimliğinde çok sayıda dişin korunarak ağızda kalmasına hizmet etmiştir.

Kompozit, altın ve porselen gibi dolgulara göre daha ekonomik olmaları, daha kısa zamanda ve kolay uygulanmaları, altın dışındaki dolgu maddelerine göre daha uzun ömürlü olması amalgam dolguların en önemli tercih sebepleridir. Bunun yanında ikincil çürük (yapılan dolgu ile birleştiği diş kenarı arasından zamanla meydana gelen çürük) oluşumun bu dolgularda çok daha az olması amalgam dolguları günümüzde en çok kullanılan dolgu maddesi yapmıştır. Günümüzde dünyada bir milyardan fazla amalgam dolgu yapıldığı hesaplanmıştır.

Amalgam dolgudaki civa diğer metallerle birleştiğinde kimyasal yapısı değişir ve zararsız hale geçer. Çiğneme ve öğütme sonucunda ağızda açığa çıkan civa miktarı su, hava ve yiyeceklerde alınan miktarlardan çok daha küçüktür. Yapılan tüm bilimsel çalışmalarda amalgam dolgulardaki civa miktarının insan sağlığı açısından zararsız olduğu sonucuna varılmıştır.

Amalgam dolgular sadece civa alerjisi kesin olarak tespit edilen hastalarda kullanılmamalıdır. Ancak bu durum bu yüzde birden çok daha düşük bir olasılıktır. Gerekmediğinde amalgam dolgular sökülmemelidir. Çünkü hem gereksiz masraf getirmekte hem de dişe zarar verme olasılığını arttırmaktadır.

 

Kompozit Dolgu

Halk arasında beyaz dolgu olarak da bilinen fark edilmeyen diş rengindeki dolgulardır. Çeşitli renk seçenekleri mevcuttur bu sayede diş üzerinde fark edilmezler. Bir dönem sadece ön bölge dişlerde kullanılan kompozit dolgular günümüzde içeriklerinin çeşitli yöntemlerle güçlendirilmesi sonucunda arka dişler için de uygun hale getirilmiştir. Özel bir bağlayıcı ajan kullanılarak dişe yapıştırılan dolgu malzemesi ışık cihazıyla sertleştirilir ve cilası aynı seans yapılabilir. En önemli dezavantajı zaman içerisinde dolguda meydana gelen büzüşmelere bağlı olarak sekonder çürüklerin (yapılan dolgu ile birleştiği diş kenarı arasından zamanla meydana gelen çürük) oluşmasıdır.

 

Cam İyonomer Dolgular

Genellikle ön bölge dişlerde tercih edilen dolgu çeşididir. Malzemesi akrilik ve cam tozlarından oluşmaktadır. Bünyesinde bulunan ve cam iyonomerlerin salgıladığı floridler sayesinde diş çürümelerini önlemesi en büyük avantajıdır. Diş ile uyumlu olup, dayanıklılık süreleri beş yıl civarındadır.

 

Cam Karbomer Dolgular

İçeriğinde kendi kendini tamir edebilen nano partiküller içeren dolgu çeşididir. Renginden dolayı diğer dolgular ile karşılaştırıldığında çok fazla tercih edilmemektedir.