Günümüzde özellikle beslenme alışkanlıklarının değişmesi, insanların dış mekanlarda yemek yeme alışkanlıklarının artması, bunun yanında sigara, alkol tüketimi gibi kötü alışkanlıkların günümüzde ağız ve diş sağlığını son derece olumsuz etkilemektedir.

Gülüş estetiği yaptırmış veya yaptırmayı düşünen bireyler özellikle bu konuda çok dikkatli olmalıdırlar.

Sigara tüketiminin dişler üzerindeki etkileri

Sigara kullanımının sağlık üzerine olan oluşuz etkilerini sıralamaya başladığımızda aklımıza hemen ciddi solunum yetmezliği, cilt sorunları veya akciğer, boğaz kanseri gibi ciddi rahatsızlıklar gelmektedir. Oysa ki sigara tüketen bireylerde nikotin kullanımının yukarıda saydığımız zararları dışında ağız içerisinde meydana getirdiği çok ciddi başka problemler de vardır.

Büyük sigara tiryakileri tükettikleri fazla miktarda katran sebebiyle neredeyse tamamen kahverengi olan dişleriyle tanınmaktadır. Tütün ve tütün ürünleri ağız sağlığı ve dişlerimizin en büyük düşmanıdır. Sigara tüketiminin dişler ve dişetleri üzerindeki bu olumsuz etkisi iki şekilde meydana gelmektedir. İlk olarak sigara kullanan bireylerde bakteri plağı oluşumu çok hızlı ve çok daha fazla miktarda meydana gelmektedir. Benzer şekilde sigara tüketiminin daha fazla diş çürüğüne sebep olduğu bilinmektedir. İkinci olarak ise sigara içen bireylerde kanda oksijen miktarı daha az olduğundan dolayı iyileşme ve ağız içerisinde meydana gelen enfeksiyonlara karşı savaş daha yavaş olmaktadır. Sigara içmeyenler ile karşılaştırıldığında sigara içen bireyler arasında ağız içi enfeksiyonların çok daha hızlı ilerledikleri yapılan değişik çalışmalarda gösterilmiştir.

Diş fırçalama

Sigara tüketen bireylerin öncelikle bu alışkanlıklarından ivedilikle vazgeçmeleri gerekmektedir. Yine bu bireylerin dişlerini günde en az iki, yapabiliyorsa üç kez fırçalamaları gerekmektedir. Özellikle sabah kalkıldığında yapılacak fırçalama işlemi çok önemlidir. Gece uyku sırasında tükürük salgısındaki azalmaya bağlı olarak tüketilen nikotin ağızda ve özellikle dil üzerinde birikmektedir. Bu nedenle sabah yapılacak fırçalama işleminin yanında bir dil temizleyicisi ile dilin üst kısmı da temizlenerek burada birikmiş olan nikotin artıkları ortamdan uzaklaştırılmalıdır. Fırçalama sonrası kullanılacak ağız gargarası tek başına bir şey ifade etmemekle birlikte ağız içerisine ferahlık vermesi açısından kullanılabilir.

Gülüş estetiği yaptırmış olan kişiler özellikle protezlerinin temizliğine özen göstermeli, bu iş için özel olarak üretilmiş diş ipleri ve diş arası fırçalarını mutlaka kullanmalıdırlar.

Diş hekiminize danışın!

Çok klişe bir söylem olsa da ağız içi enfeksiyonlara engel olmak, diş ve diş sağlığınızı korumak için yılda ortalama 2 kez diş hekimine giderek gerekli kontrollerinizi yaptırmak gereklidir. Yapılacak bu düzenli kontroller sayesinde diş ve dişeti problemlerinin erken teşhisi, ağız içerisindeki protez ve dolgularda oluşan sıkıntıların erken tespiti açısından son derece önemlidir.