Geleneksel yöntemler veya lingual ortodonti ile yapılan tedavilerin en önemli yan etkisi dişlerde çürük oluşumuna sebep olabilmesidir. Ancak burada bir noktanın tekrar altının çizilmesi faydalı olacaktır. Ortodontik tedavi normal şartlar altında -ağız bakımının iyi olduğu durumlarda- dişlerde çürüme yapmaz. Ancak tedavi sırasında ağız bakımına gerekli özeni göstermeyen hastalarda diş çürüğü meydana gelebilir. Buradaki sıkıntı tedavi sırasında kullanılan tellerden değil hastalarımızın dişlerini iyi fırçalamamasından kaynaklanmaktadır. Yapılacak özenli ve uzun bir fırçalama ve diş arası fırçası kullanımı ile ortodontik tedaviden kaynaklanabilecek diş çürüğü ile ilgili hiçbir sorun yaşanmayacaktır.

Ortodontide ağız temizliği için diş ve diş arası fırçası, diş ipi ve diş duşları kullanılmaktadır. Bunlardan rutin ve en fazla kullanılanı diş ve diş arası fırçalarıdır.

 

Peki bu tedavi sırasında kullanacağımız diş ve diş arası fırçalarının temizlikleri nasıl yapılmalıdır?

-En önemli kural tedavi sırasında kullanılacak diş ve diş arası fırçasının bilinen bir markaya ait olmasıdır. Ancak belli bir standart ve kurala göre üretilmiş fırçalar arzu edilen temizliği yapabilecektir.

-Öncelikle hijyen açısından yanımızda taşıyacağımız diş ve diş arası fırçamız mutlaka kapalı ve plastik koruyucu bir kap içerisinde saklanmalıdır.

-Rutin ağız bakımı sonrasında diş ve diş arası fırçası üzerindeki macun ve besin artıklarının su ile uzaklaştırılması gerekmekte, bu işlem sonrasında temiz bir havlu peçete ile fırçalar üzerindeki fazla su alınmalıdır. Nemli kalan diş fırçaları bakteri oluşumu için uygun bir ortam oluşturmaktadır. Yapılan değişik çalışmalar diş fırçası üzerinde 10 milyonun üzerinde bakterinin yaşayabileceğini göstermiştir. Bu sonuç bizlere diş fırçalarımızın bakım ve temizliği ile ne kadar dikkatli olmamız gerektiği konusunda bir fikir vermesi açısından yeterli olacaktır.

-Ev ortamında kullanılan diş fırçaları kurulama sonrasında lavabo kenarından uzak ve mutlaka dik konumda saklanmalıdır. Var ise; başka bireyler tarafından kullanılan fırçalar ile temas etmemelidir.

-Diş fırçaları kişiye özeldir ve başka kimse ile paylaşılmamalıdır.

-Diş ve diş arası fırçalarını rutin temizlikleri dışında ayrıca haftalık detaylı temizlikleri de yapılmalıdır. Bu temizlik sırasında fırçalar 1 bardak ılık suya ekleyeceğimiz 1 tatlı kaşığı karbonat veya 2 yemek kaşığı sirke ile oluşturulacak karışımlar içerisinde veya kullanılan ağız gargaralarında yaklaşık 10-15 dakika bekletilip, sonrasında da yıkanıp temizlenme suretiyle yapılabilir.

-Son olarak diş ve diş arası fırçalarının da bir ömrü olduğu, sonsuza dek kullanılamayacağı unutulmamalıdır. Kılları bozulmuş bir fırça hem işlevini gerektiği gibi yapamayacak, hem de üzerinde daha fazla bakteri birikimi olacaktır. Bu sebeple fırçalar belirli aralıklarla değiştirilmeli ve yenileri alınmalıdır. Bu süre normal şartlarda 2-3 ay civarındadır ancak ortodontik tedavi gören bireylerde hem kullanım sıklığının daha fazla olduğundan hem de kullanım sırasında tel ve braketlere çarpan fırça kıllarının daha fazla yıpranmasına bağlı olarak değişim süresi 1 ayı geçmemelidir.