COVİD-19 VE PANDEMİ SÜRECİNDE GELİNEN SON NOKTA

 

İlk olarak 2019 Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde görülen ve Dünya Sağlık Örgüt’ü tarafından COVİD-19 olarak tanımlanan virüs kısa sürede tüm dünya üzerinde toplum sağlığı ve sosyal hayatı sarsıcı boyutta etkileyen küresel bir felakete dönüşmüş ve bilindiği üzere 11 Mart 2020 günü tüm dünyada pandemi ilan edilmiştir. Zatürre ve solunum yolu hastalıklarına benzer semptomlar ile karakterize olan bu hastalık kısa sürede artan vakalar ile yayılım göstermiş Çin’in ardından tüm dünyada yayılarak küresel bir krize dönüşmüştür.

COVİD-19 virüsü herkese bulaşabilir. Hastalığın seyri hastaların yaş gruplarına ve sağlık geçmişlerine göre farklılıklar gösterebileceği için hafif semptomlar ile atlatılabileceği gibi ağır durumlarda hastanelerde tedavi olabilmek gerekebilmektedir. Hatta bazı vakalar ölüm ile sonuçlanabilmektedir. Tüm dünyadaki vaka istatistiklerine göre virüsten en çok etkilenen risk grupları şu şekilde sıralanıyor: 60 yaş üstü kişiler, hamileler, kanser, diyabet, hipertansiyon, kalp ve KOAH gibi kronik akciğer rahatsızlığı olanlar ve bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler.

Koronavirüs nasıl bulaşır?

Hasta kişilerin solunum veya öksürme veya hapşırmasıyla ortaya saçtığı damlacıkların ortamdaki diğer bireylerin ağız, burun ve gözleriyle temasıyla, damlacıkların yapıştığı yüzeylere dokunduktan sonra ellerin ağız, burun veya gözlere götürülmesiyle bulaşabilmektedir.

Koronavirüs belirtileri nelerdir?

Virüsün kuluçka süresi 2-14 gün arasında değişmektedir. En sık karşılaşılan belirtiler ateş, öksürük ve solunum sıkıntısıdır. Şiddetli vakalarda zatürre, ağır solunum yetmezliği ve ölüm gelişebilir.

Korunmak için neler yapılmalıdır?

En çok dikkat edilmesi gereken maske kullanımı ve sosyal mesafe kurallarına uymaktır. Öksürme ve hapşırma sırasında ağız tek kullanımlık mendil ile kapatılmalı, mendil yok ise dirseğin içi kısmı kullanılmalıdır. Tokalaşma ve sarılmadan kaçınılmalıdır. Olabildiğince kalabalık ortamlardan uzak durulmalıdır. Kirli eller ile ağız burun ve gözlere dokunulmamalıdır. El hijyenine önem verilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol içerikli el antiseptiği kullanılmalıdır. Kapalı alanlar sık sık havalandırılmalı, bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli ve sağlıklı beslenmeli, uyku düzenine dikkat edilmelidir. Gıdalar tüketilmeden önce iyice yıkanmalıdır.

Belirti varsa neler yapılmalıdır?

Şayet öksürüyorsanız, ateşiniz varsa veya nefes almakta zorlanıyorsanız cerrahi maske takılarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve test yaptırılmalıdır.

Dişhekimleri bu pandemi döneminde hastalar ile yakın mesafede çalıştıklarından dolayı en riskli grubu oluşturmaktadırlar. Bunun dışında ağız içerisinde kullanılan aletler virüsün tükürük yolu ile ortama yayılması için elverişli bir ortam hazırlamaktadır.

Yukarıda açıklamış olduğumuz bu bilgiler genel olarak güncelliğini korumakla birlikte özellikle virüsün hızlı bir şekilde mutasyon geçirmesine bağlı olarak sıklıkla değişebilmektedir. Açık olan nokta bu sürecin bir süre daha devam edeceği ve önümüzdeki dönemde bu virüs gerçeği ile yaşamak zorunda olmamız gerçeğidir. Kliniğimiz pandemi süreci başladığı anda sadece 40 gün kapalı kalmış bu sürede alınacak pandemi önlemleri, yeni çalışma düzeni ve takvimi en ince ayrıntısına kadar yeniden oluşturulmuş, çalışanlarımıza gerekli eğitimler verilmiş sonrasında ise yeniden hastalarımıza hizmet verilmeye başlanmıştır.

Cem Caniklioğlu Lingual Ortodonti Kliniği olarak Mayıs 2020 den bu yana aldığımız önlemleri hassaslık ile uygulayarak kesintisiz olarak hizmet vermeye devam etmekteyiz. Pandemi süresince yaşanan her türlü gelişme tarafımızdan yakından takip edilmekte ve duruma göre gerekli ilave önlemler alınarak gerekli değişiklikler yapılmaktadır. Kliniğimiz içerisinde ve yer aldığımız Nurol Tower’da alınan pandemi önlemleri ile ilgili detaylı bilgiyi aşağıdaki linklerde bulabilirsiniz.

Herkese sağlıklı günler diliyoruz…