Dijital diş hekimliği, mekanik veya manuel aletler kullanmak yerine dijital ortamda veya bilgisayar kontrollü robotlar aracılığıyla tedavi sonucunu öngörerek gerekli uygulamaları yapmaktır. Bu süreçte kullanılan tüm dijital yöntemler dijital diş hekimliği alanını kapsamaktadır.

Günümüzde dijital diş hekimliğinde kullanılan farklı araçlar her diş hekiminin ve diş teknisyeninin kullanabileceği basitlikte tasarlanır. Burada amaç kullanıcıya göre özel ekranları olan yazılımların tedavi süresince kolaylıkla uygulanabilmesidir. Bu sayede diş hekimlerinin bu teknolojiden en üst seviyede faydalanması hedeflenmektedir.

Dijital Diş Hekimliğinde Hangi araçlar Kullanılır?

Dijital diş hekimliğinde kullanılan başlıca cihazlar;

-Ağız içi kameralar

-CAD/CAM yazılımlar

-3 Boyutlu yazıcılar

Diş hekimliğinde kullanılan ağız içi kameralar

Diş hekimliğinde uzun yıllardır kullanılan X-RAY yöntemine (röntgen) alternatif olarak ortaya çıkan ağız içi kameralar sağlık sektöründeki geçiş hekimlerin çok uzun yıllardır klasik röntgen araçlarını kullanıyor olmalarından dolayı yavaş olmuştur. Ancak özellikle 2019 yılından sonra hızlı bir şekilde doktorlar kullanıcı alışkanlıklarını değiştirerek bu sistemleri kullanmaya başlamışlardır.

Klasik X-RAY yöntemi ile alınan verilerin 2 Boyutlu olması sebebiyle zaman zaman net bir görüntü alınamaz. Bu sebeple doktorlar tekrar röntgen istemek zorunda kalır. Ağız içi kameraların kullanımı ile bu sorun tamamen ortadan kalkmıştır. 

Benzer şekilde geleneksel diş hekimliğinde diş arklarının iz düşümleri ölçü materyali üzerine yerleştirilir. Dijital diş hekimliğinde ise aktarılan tüm veriler kolaylıkla ölçümlenir. Ölçümleme aşamasından sonra ise hekim her dişte istediği değişiklikleri bilgisayar ortamında yapabilme özgürlüğüne sahiptir.

Ağız içi kamera sistemleri ile dişlerde yapılan renk eşleştirme süreci kusursuz bir seviyeye taşınmıştır. Geleneksel diş hekimliğinde yapılan renk kılavuzlarındaki uygun rengin hasta diş rengi ile eşleştirilmesi sırasında yapılan hatalar dijital diş hekimliği uygulamalarında tamamen ortadan kalkmıştır.

Diş hekimleri için CAD/CAM cihazları

CAD/CAM, bilgisayar destekli tasarım ve imalat demektir. Bu cihazlar sayesinde diş hekimliğinde üretim süreci hızlanmış ve özellikle eskiden yapılan geleneksel uygulamalarda teknisyen veya hekime bağlı oluşabilecek çok ciddi oranda azalmıştır. Dijital diş hekimliği tedavilerinde kullanılan CAD/CAM sistemleri bilgisayar desteği ile ortaya çıkan her türlü tasarım ve imalat süreçlerini üstlenir. Örnek vermek gerekirse; zirkonyum dişlerin üretilmesinde CAD/CAM cihazlar daha stabil ve kusursuz üretim süreci sağlamaktadır. Benzer şekilde görünmeyen diş teli tedavilerinde kullanılan CAD/CAM sistemleri sayesinde hastalarımız için ürettiğimiz kişiye özel braketlerdeki hassasiyet oranı ciddi şekilde yükselmiştir.

3 boyutlu yazıcılar

Dijital Diş Hekimliği alanında en fazla kullanılan araçlardan olan üç boyutlu yazıcılar sayesinde bilgisayar ortamında yapılan tüm işlemler dış ortamda üretilebilmektedir. Diş hekimliğinde üç boyutlu baskı cihazları kusursuz bir uygulama alanı oluşturmuştur. 3 Boyutlu teknikler aracılığıyla üretilen diş prototipleri ve dişler uygulama ve kullanım açısından hem hastaları hem de hekimleri tatmin eder seviyeye ulaşmıştır.

Görünmez diş teli uygulamalarında da kişiye özel braketlerin üretilmesinde üç boyutlu yazıcılardan faydalanılmaktadır. Bilgisayar ortamında tasarlanan braketlerin üç boyutlu yazıcılar vasıtasıyla üretilmesi gizli diş teli tedavisi sırasında hasta konforu ve tedavi süreleri ile ilgili olumlu yönde etkilemiştir.

Yakın dönemde dijital diş hekimliği alanında meydana gelecek değişiklikler özellikle renk tanıma ve sensör hassasiyetleri üzerindeki gelişmeler ile yakından ilişkilidir. Günümüzde bu alanda yapılan işleri genel olarak geleneksel diş hekimliği uygulamalarını bilgisayar ortamına taşınması ve orada yapılan üretimlerin çıktılarının alınarak hasta ağzına uygulanması şeklinde tanımlamak mümkündür.

Dijital diş hekimliğinde üretim yapan firmalar ağırlıklı olarak Alman İsveç ve Amerikan firmaları olup, bunların en çok bilinenleri şu an için; Ivoclar Digital, Redon, Cerec, 3 Shape, Valoc, Amann Girrbach, Dental Wings adlı firmalardır. Ancak sektör sürekli hızlı bir şekilde geliştiğinden dolayı bu liste sık sık güncellenmekte ve yeni ilaveler olmaktadır.

Diş hekimliği alanında, bilgisayar teknolojileri etkin bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Sürekli gelişen teknolojiler sayesinde dijital diş hekimliği hızla ilerlemekte ve hastalara daha iyi hizmet verilmektedir. Ortaya çıktığı ilk günden bu yana geleneksel ortodonti uygulamalarındaki gelişmelere öncü olmuş lingual ortodonti elbette ki dijital gelişmelerden en fazla faydalanacak diş hekimliği alanı olacaktır. Bu noktada sadece görünmez diş teli tedavisinin uygulandığı kliniğimizde dijital ortodonti ve dijital diş hekimliği alanındaki gelişmeler yakından takip edilmekte ve hızla üretim sürecine entegre edilmektedir.