Lingual Teknik ile tedavi olmayı düşünen hastaların en çok sorduğu soruların başında gelen Lingual Ortodonti de yemek yeme düzeninin nasıl olacağı ile ilgilidir. Söz konusu bu durumu iki başlık altında incelemek konunun hastalar tarafından daha kolay anlaşılabilir olması açısından yerinde olacaktır.

 

1-Adaptasyon döneminde Lingual Tedavi de Beslenme Alışkanlıkları

Lingual Teknik ile tedavi edilen hastalarda braketlerin uygulanmasını takiben alt dişlerin üst çene braketlerine değmesine bağlı olarak arka bölge dişleri arasında bir açılma meydana gelecektir. Her ne kadar laboratauar aşamasında bu sorunun çözümü için azami dikkat gösterilse de açılma miktarı hastanın kapanışı ile değişmekle birlikte vakaların birçoğunda görülmektedir. Bazı Incognito, Wın gibi bazı Lingual Ortodonti tekniklerinde özellikle lingual braketlerin dişlerin çiğneme yüzeylerine uzayan tırnakları sebebiyle bu sorun daha da artmaktadır.

Arka dişler arasında meydana gelen bu açılmaya bağlı olarak hastalarda yemek yeme ile ilgili sıkıntılar meydana gelmekte ve hastalar çiğneme fonksiyonunu tam olarak yerine getirememektedirler. Bu durum geçici olup ortalama 2 hafta içerisinde kademeli olarak düzelmektedir. Bu dönemde hastalarımızın hamur işinden zengin çiğnenmesi kolay gıdalar tüketmesi yerinde olacaktır. Beslenme alışkanlığının karbonhidratlı besinlere kayacağı bu dönemde hastaların kilo alma gibi bir durumları olmayacaktır. Tam tersine bu dönemde beslenme konusuna dikkat edilmez ise hastalarda hızlı ve fazla miktarda kilo kaybı meydana gelecektir.

Derin kapanışın olduğu ve posterior dişlerde açılmanın çok fazla olduğu vakalarda adaptasyon döneminde hastanın çiğneme fonksiyonuna yardımcı olabilmek için Lingual Ortodonti de hekim tarafından arka bölge dişlerinde geçici yükseltiler yapılabilmektedir.

 

2-Adaptasyon Dönemini Takiben Lingual Tedavi nin kalanında Beslenme Alışkanlıkları

Lingual Ortodonti de ortalama 2 haftalık bir adaptasyon döneminden sonra hastalarımız normal çiğneme fonksiyonuna kavuşurlar. Bu noktadan sonra beslenme ile ilgili dikkat edilmesi gereken konu hastaların lingual braketlerin kopmasına, tellerin kırılmasına sebep olabilecek yiyecekleri dikkatli olarak tüketmeleri olacaktır. Lingual Ortodonti de kırılan her braket, kopan her tel için genellikle yeni bir laboratuar aşaması gerektiği, yurt dışından laboratuar hizmeti alan kliniklerde bu durumun bir beklemeye ve tedavi süresinde uzamaya sebep olabileceği ve yeniden yapıştırılan braketlerin geçici de olsa hastalarda kısa süreli rahatsızlık yaratacağı unutulmamalıdır.

Burada altının çizilmesi gereken konu Lingual Teknik ile tedavi olan hastalar dikkatli olmak şartıyla apareylere zarar vermeden her türlü gıdayı tüketebilirler Bununla birlikte aşağıdaki üç tip yiyecek grubu Lingual Ortodonti sırasında kırılma ve diş çürüklerine sebep olabileceğinden dikkatli olarak tüketilmelidir. 

  • Sert ve Çekirdekli Gıdalar

Patlamış mısır, fıstık, buz, sert çikolata, kızarmış ekmek, tost, havuç, çekirdekli meyveler (erik, kiraz vb.) ve zeytin gibi gıdalar küçük parçalara bölünüp çekirdekleri çıkartılarak tüketilmelidir. Elma, ayva gibi ısırılarak tüketilen meyveler küçük parçalara bölünerek arka dişler ile öğütülmelidir.

  • Yapışkan Gıdalar

Sakız, karamel, lokum vb. gibi yapışkan gıdalar Lingual Tedavi nin ilk aylarında ince teller üzerine yapışıp bunları yerlerinden çıkartabilecekleri için dikkatli tüketilmelidir. İlerleyen aylarda kalın tellere geçildiğinde hekim onayı alınarak bu yiyecekler sınırlı ve dikkatli olarak tüketilebilir.

  • Yüksek Şekerli Gıdalar

Asitli ve şekerli yiyecek, içecekler Lingual Ortodonti tedavisi gören hastalar tarafından diş çürüğüne sebep olabileceklerinden kısıtlı ve dikkatli tüketilmelidir. Bu gıdalar tüketildikten sonra dişlerin hemen fırçalanması, o an için bu mümkün değilse temiz su ile ağız gargarası yapılması gerekmektedir.