Sabit ortodontik aygıtların dişlerin arka yüzeylerine uygulanması ile yapılan ortodontik tedaviye Lingual Ortodonti denilmektedir. 1970’li yılların sonlarına doğru Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri’nde ortaya çıkan bu teknik günümüzde estetik görüntüsünden taviz vermek istemeyen birçok meslek grubundan insan tarafından çapraşık dişlerin tedavisinde tercih edilmektedir.

Biyomekanik ve uygulama açısından dışarıdan uygulanan klasik tellere göre tamamen farklı olan Lingual Teknik günümüzde ortodonti alanında üst uzmanlık olarak kabul edilmektedir. Diğer bir deyişle diş hekimliği eğitimini tamamlayıp ortodonti uzmanı olan kişiler bu uzmanlığın üzerine 2 yıllık ilave bir eğitim alarak lingual ortodontist unvanını almaktadırlar. Lingual ortodontist unvanını alan doktorların yapacakları Lingual Tedavi ile her tür vakayı tedavi etmek mümkün olmaktadır.

 

Laboratuvar aşaması Lingual Ortodonti için vazgeçilmez en önemli aşamadır!

Lingual Tedavi de kullanılacak olan braket ve teller kişiye özel olarak hazırlanmaktadır. Hastadan tedavi başında alınan çene kalıpları üzerinde bilgisayar ortamında CAD/CAM teknolojisi kullanılarak hazırlanan lingual braketler tedavi sırasında hasta konforunu en üst düzeye çıkartacak ve tedavi süresini kısaltacak biyomekanik özellikler dikkate alınarak tasarlanmaktadırlar.

 

Diş telleri dil tarafına yerleştirilirse konuşmada sorun yaşanır mı?

Lingual Ortodonti de kullanılan braketler dışarıdan uygulanan klasik braketlere göre daha küçük, daha yassı ve daha ince olarak tasarlanmaktadır. Ancak bununla birlikte yine de tedavinin başında hareketli bir organ olan dilde hafif kızarıklar ve tahrişler meydana gelebilmekte, konuşmada bazı harflerin telaffuzunda çok hafif sıkıntılar yaşanabilmektedir.

Söz konusu bu durum hastaların normal hayatlarını etkileyen bir durum olmayıp ortalama 2 hafta civarında normale dönmektedir.

 

Lingual diş telleri ile uygun ağız hijyeninin sağlanması

Lingual Ortodonti de braketlerin yapıştırılmasını takiben ağız bakımına özel bir dikkat gösterilmelidir. Her ne kadar yapılan araştırmalar dişlerin iç tarafına uygulanan tellerin diş çürüğüne dışarıdan uygulanan tellere göre daha az sebep olduğunu gösterse de hastaların ağız bakımlarını kendilerine anlatıldığı şekilde düzenli olarak yapmaları gerekmektedir.

Bu amaçla Lingual Ortodonti de ağız duşu kullanımı ön plana çıkmaktadır. Ayrıca hastaların belirli aralıklarla lingual braketlerin alt kısımlarında biriken diş taşlarını da temizletmeleri gerekmektedir.

 

Lingual tedavi sonunda pekiştirme aygıtı kullanmam gerekir mi?

Evet! Lingual Ortodonti her ne kadar biyomekanik ve uygulama anlamında dışarıdan uygulanan tellere göre çok farklı olsa da tedavi sonunda gelinen noktada dişleri kemik içerisinde elde edilen pozisyonda sabitlemek için bir pekiştirme aygıtına gerek olacaktır. Bu yapılmadığı takdirde dişlerde tedavide nüks adı verilen bozulma meydana gelecektir.