LİNGUAL ORTODONTİST KİMDİR?
Ortodonti uzmanı olabilmek için, 5 yıllık diş hekimliği eğitimini bitirmek ve ardından yine diş hekimliği fakültelerinde verilen ve en az 4 yıl süren eğitim programını tamamlamak gerekmektedir.
Bu ileri düzeydeki eğitim programlarını başarı ile tamamlayan diş hekimlerine ortodontist denilmektedir. Tüm ortodontistler diş hekimidir ancak, tüm diş hekimleri ortodontist değildir.
Lingual Ortodonti ağız içine takılan diş tellerinin görünmez olması sebebiyle özellikle çocukluk döneminde değişik sebeplerden dolayı ortodonti hizmetini alamamış erişkin hastaların tercih ettiği bir tedavi yöntemidir. Lingual Ortodonti tedavisi yaptıracak olan yetişkin hastalarımızın dikkat etmesi gereken en önemli nokta bu tekniği uygulayacak ortodontistlerin “Lingual Ortodontist’’ olması gerektiğidir.
Görünmez Diş Teli veya Görünmeyen Diş Teli olarak bilinen Lingual Ortodonti yurt dışında diş hekimliği alanında üst uzmanlık olarak kabul edilmektedir. Diğer bir deyişle diş hekimliği eğitimi aldıktan sonra ortodonti alanında uzmanlığını tamamlamış ve ortodontist unvanını alan diş hekimleri Lingual Ortodonti eğitimi için değişik üniversitelerin Lingual Ortodonti programlarına devam etmekte ve Lingual Teknik ile ilgili yaklaşık 2 yıl süren ek bir eğitim almaktadırlar. Bu eğitimi tamamlamış ortodontistler Lingual Ortodontist unvanını almaktadırlar.
Benzer şekilde Dünya Lingual Ortodonti (WSLO) ve Avrupa Lingual Ortodonti Dernekleri (ESLO) Lingual Teknik ilgili bir klinik yeterlilik sınavı uygulamaktadır. Sınavlarda başarılı olanlar bu derneklerde aktif üye olarak yer alabilmektedir.
Günümüzde Lingual Ortodonti hakkında yeterli bilgi ve klinik tecrübeye sahip Lingual Ortodontist ler tarafından yapılacak tedaviler ile labial teknikte (dışarıdan takılan tellerde) olduğu gibi her çeşit vakayı mükemmel şekilde tedavi etmek mümkündür.
Lingual Ortodontist Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Ortodontik tedavilerinde Lingual Ortodonti yi tercih edecek hastaların dikkat etmesi gereken en önemli nokta seçecekleri doktorun Lingual Tedavi ile ilgili gerekli bilgi ve tecrübeye sahip olması, bu konu ile ilgili gerekli üst eğitimi almış olmaları diğer bir deyişle Lingual Ortodontist olmalarıdır.
Ancak bunun dışında en az bu konu kadar önemli olan bir başka kriterde laboratuvar konusudur. Lingual Tedavi de kullanılacak braketler kişiye özel laboratuvar ortamında hazırlanmaktadır. Laboratuvar desteğine tedavinin sadece başlangıcında değil aynı zamanda braket, tel kopma ve kırılmasının yaşanabileceği tedavinin her aşamasında ihtiyaç vardır. Bu sebeple tedaviyi yapacak olan doktorun kesintisiz bir laboratuvar desteğine sahip olması gerekmektedir. Bu noktada yurtdışı laboratuvarlarından hizmet desteği alan hekimlerin yaptıkları Lingual Tedavilerde ciddi sıkıntılar yaşanabilmektedir. Lingual Teknik ile tedavi olacak hastaların bu konu ile ilgili gerekli araştırmayı yaptıktan sonra tedaviye karar vermeleri son derece önemlidir.
Yorum Yazın