Günümüzde ulaşım olanakları ve hızının artmasıyla uluslararası seyahatler kolaylaşmıştır. Değişik ülkelere düzenlenen çeşitli turlar, iş seyahatleri, az gelişmiş ülkelere yapılan yardım kampanyaları, hac yolculukları uluslararası seyahat sıklığını her geçen yıl arttırmaktadır. Uluslararası bu hareketlilik bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığının binlerce kilometre uzağa taşınmasına neden olabilmektedir. Yabancı ülkelere seyahat eden her kişi bölgesel enfeksiyon hastalıkları açısından risk altındadır. Gelişmekte olan ve gelişmemiş ülkelere olan seyahat eden kişilerde ise bu risk çok daha fazladır.

Yurtdışı seyahat eden kişileri olası hastalıklardan korumak, seyahat edilen bölgelerdeki bulaşıcı hastalıkların ülkeye taşınmasını önlemek amacıyla dünyada ve ülkemizde seyahat danışmanlığı yaygınlaşmıştır. Seyahat ilişkili sağlık sorunlarına geliştirilecek önlemler ulusal sağlık politikaları gündemine yerleşmiştir. Hastalıksız bir sağlık süreci geçirmek için ortalama 6-8 hafta önce hekime danışılmaktadır. Danışılan hekim konuyu üç ana başlık altında değerlendirecektir: a-) kişisel hijyen ve beslenme tedbirleri b-) ilaç profilaksisi c-) gerekli aşıların yapılması

Seyahat enfeksiyonları çoğunlukla insan dışkısı bulaşmış gıda ve suların tüketilmesiyle ortaya çıkmaktadır. Açıkta satılan, çiğ tüketilen, pişirilmemiş ya da az pişirilmiş gıdalar klorlanmamış musluk suları, bu tür sulardan üretilmiş buz kalıpları ile tüketilmemelidir. El değmeyecek kadar sıcak musluk suları dezenfeksiyon açısından diş fırçalama için önerilirken içme suyu kullanımında çok fazla tercih edilmemelidir.

Bulaşıcı hastalığı olduğu bilinenler ile yakın temastan kaçınılmalı, dövme piercing yapılmamalı, cinsel ilişki sırasında koruma önlemleri alınmalıdır. Sivri sinek, kene ile bulaşan hastalıkların endemik olduğu bölgelerde vücudu örten kapalı ve açık renk giysiler tercih edilmeli, yine bu bölgelerde yüzmekten ve çamurlu sularda yürümekten kaçınılmalıdır.

Yapılan seyahatlerde her fırsatta eller yıkanmalı, çiğ sebze salata tüketiminden kaçınılmalı, sokakta satılan ve el ile hazırlanmış yiyecekler tüketilmemeli, konserve gıdalar tercih edilmeli, ince kabuklu meyvelerden kaçınılmalı, pastörize edilmemiş ürünler tüketilmemeli, güvenliğinden şüphe duyulan sular diş fırçalama işlemi dahil olmak üzere hiçbir şekilde kullanılmamalıdır. Pandemi dönemlerinde seyahat edenler yanlarında mutlaka seyahat çantası bulundurmalıdırlar.

Seyahat çantası içerisinde neler bulunmalıdır?

-Antiseptik

-Bakterisidal sıvı sabun

-Ateş düşürücü ilaç, ateş ölçer

-Elastik bandaj, gazlı bez, flaster bant

-Tek kullanımlık enjektör

-Serum fizyoljik burun damlası

-Su temizleme damla ve tabletleri

-Sinek kovucular

-Hekim tarafından gidilecek bölgeye özel tavsiye edilecek antibiyotikler

Gizli diş teli tedavisi yapılan kliniğimizde pandemi dönemi süresince gerekli tüm önlemler en üst seviyede alınmış ve bugüne kadar herhangi bir sorun yaşanmamıştır. Ancak artık durum biraz daha farklılaşmaktadır. Öncelikle virüs mutasyona uğramakta, ayrıca aşı kullanımı ile birlikte hayat biraz da zorunluluğa bağlı hayatımız normalleşmeye başlamaktadır.

Bu noktada sadece gizli diş telleri ile ortodontik tedavi yapılan kliniğimizde gerekli tüm ilave önlemler alınmaya devam dilmektedir. Özellikle hasta profilinin büyük çoğunluğunu erişkin ve çalışma hayatında olan ve gizli diş teli tedavisi gören kişilerin oluşturduğu lingual kliniğimiz yaz döneminde ve sonrasında hastalarımızın yapacakları seyahatlerinde öncelikle kendilerini sonrasında ise çevresindeki sevdikleri ve bizleri tehlikeye atmamaları açısından yukarıda açıkladığımız önlemler konusunda düzenli olarak uyarılarda bulunmaktadır.