Tekniğin geldiği son noktada kullanılacak braketlerin boyutlarının küçük, yassı ve kenarlarının yuvarlatılmış olması hastaların bu tedaviye olan uyum süreçlerini kısaltmıştır. Artık lingual tel ve lingual braketler adaptasyon süresinde hastalarımıza neredeyse hiç sıkıntı çıkartmamaktadır.

Gizli diş telleri uygulamasını takiben sadece ilk zamanlarda yaşanan alışma ve uyum devresinde hastanın bilmesi gereken bazı noktalar vardır. Braketlerin uygulanmasını takiben ağız içerisinde tükürük salgılanmasında bir artış meydana gelir. Söz konusu bu durum yaklaşık 48 saat içerisinde geçer. Dil ağız içinde hareket halinde olduğu için bu braketlere zaman zaman temas eder ve dilde bazı tahrişlere sebep olabilir. Lingual braketlerin dil ile uyumu yaklaşık 1-2 haftayı bulmaktadır. Derin kapanışı olan bazı vakalarda ise hasta ağzını kapattığında alt dişler üst ön dişlere yerleştirilen braketlere değmekte ve bu sebepten dolayı yan bölgelerde bir açıklık meydana gelmektedir. Söz konusu bu rahatsızlık kademeli olarak düzelmekte ve yaklaşık olarak 2- 4 hafta içerisinde tamamen ortadan kalkmaktadır. Diğer taraftan günümüzde kullanılan lingual braketlerin boyutlarının küçük olması bu tedaviyi tercih etmeyi düşünen hastaların en büyük çekincesi olan konuşma problemlerini de büyük ölçüde ortadan kaldırmıştır. Görünmez diş telleri uygulandıktan sonra konuşma kademeli olarak hızlı bir şekilde düzelmekte ve ortalama 2- 4 hafta arasında normale dönmektedir. Eğer gerekirse hastaların konuşma bozukluklarının giderilmesi için özel harf ve seslerle hazırladığımız metinlerimiz de bulunmaktadır. 2-4 haftalık uyum süresinin, yaklaşık 1,5 yıl süren bu tedavi için oldukça kısa bir adaptasyon dönemi olduğunu söyleyebiliriz.

Saklı tel tedavisinde dişlerde ağrı ve sallanma olur mu?

Tüm ortodontik tedavilerde olguğu gibi görünmeyen diş teli tedavilerinde de belirli sınırlar içerisinde dişlerde sallanma ve ağrı olabilir. Ağrı miktarı kişinin ağrı eşiğine göre değişiklik gösterir, ancak dişlerde sallanma ve ağrının fazla olduğu durumlarda mutlaka hekiminizle görüşmeniz gerekmektedir!

Lingual Teknikte dünyadaki durum hangi aşamadadır?

Lingual Tedavi tamamen kişinin estetik kaygılarını ortadan kaldıran bir yöntemdir. ‘Bu teknikte diliniz parçalanır, konuşamazsınız’, ‘Bu teknik sizin çene yapınıza uygun değil’, ‘Bu teknik ile aynı sonucu alamazsınız’ şeklinde yapılan yorumlar ve yönlendirmeler bu tedavinin tüm detaylarının bilinmemesi nedeniyle ortaya atılmaktadır. Bugün dünyada her yıl bu teknik ile ilgili ortalama 800 kişinin katılımı ile birçok uluslararası kongre yapılmaktadır. Lokal kongre ve sempozyumları saymıyorum. Dünyada birçok ülkede Lingual Ortodonti Dernekleri faal olarak çalışmaktadırlar. Hatta bu tekniğin lokomotiflerinden Güney Kore’de 2 adet lingual ortodonti derneği vardır. 80’li yıllarda ortaya çıkışından sonra geçen zaman içerisinde bu teknik ile ilgili birçok sorun çözülmüştür. Estetik kaygıların daha fazla öne çıktığı bu dönemde ortodontistlerin gerekli gördüğü hastalarına lingual teknik hakkında bilgi vermesi ve seçeneklerinin ne olduğunu anlatması hastanın tedavisine karar vermesi adına doğru bir yaklaşım olacaktır.