Günümüzde erişkin hastalar arasında bilinilirliği artan ve sıklıkla tercih edilen estetik ortodontik tedavi yöntemlerinin başında görünmeyen diş teli tedavisi gelmektedir. Braketlerin dişlerin iç yüzeylerine yapıştırıldığı, tedavide kullanılan tellerin yine içeriden uygulandığı gizli diş teli tedavisi tedavide kullanılacak ortodontik aygıtların hastaya özel olarak hazırlandığı özel bir tedavi yöntemidir.

Saklı Tel Tedavisi tel taktırmak istemeyen kişiler için uygun bir alternatif midir?

Kimse fark etmeden estetik ortodonti tedavisi görmenin tek yolu olan Görünmeyen Diş Telleri dişlerin iç yüzeylerine yapıştırılan sabit tellerle yapılan ortodonti tedavisine verilen isimdir. Lingual dil dokusuna komşu bölge demektir. Tam da tarif edildiği üzere bu tel tedavi yönteminde teller dil dokusuna komşu yüzeye yani dişlerin arkalarına yapıştırılırlar, kimse tarafından fark edilmez ve özellikle diş tellerinin gözükmesini istemeyen erişkin hastalar için en uygun tedavi yöntemidir.

Sizin ve doktorunuzun dışında tellerinizi kimsenin fark etmeyeceği bu tedavi yönteminin kendisine has bazı özellikleri bulunmaktadır. Bu teknik konusunda uzmanlaşmış ve Lingual Ortodontist ünvanını almış olan doktorlar tarafından uygulanmaktadır. Diş hekimliğinde üst dal olarak kabul edilen Lingual Ortodonti ancak bu konuda eğitim almış ortodontistler tarafından uygulanırsa başarılı sonuçlar verecektir.

Yetişkin hastalarımızda diş teli tedavisi için bir üst sınır olmayıp tek ve en önemli kriter hastamızın ağız ve diş dokularının sağlıklı olmasıdır. Tedaviye başlamadan önce diş eti çekilmeleri ve olası kemik kayıpları iyi değerlendirilmeli, bu konu ile ilgili herhangi bir sıkıntı var ise bir diş eti uzmanından görüş alınmalıdır. Benzer şekilde tedavi sırasında da belirli aralıklarla hastalarımız dişeti kontrolleri için bir dişeti uzmanına yönlendirilmelidirler.

Görünmeyen Diş Telleri ile yapılan tedavilerde dişeti ve çevre dokuların sağlığı ile ilgili dikkat edilesi gereken bir diğer önemli husus bu tedavide dişlerin arka yüzeylerine yapıştırılan braketler arasında diş taşı oluşumunun fazla olmasıdır. Diş taşları belirli aralıklarla mutlaka temizlenmelidir.

Tedavi Süreci ve Sonrası

Bu tedavi yöntemi konusunda yeterli deneyime sahip ve Lingual Ortodontist ünvanını almış ortodontistler tarafından yapılan tedavilerde ortalama tedavi süresi vakaya göre değişmekle birlikte 12-24 aydır. Bu tedavi süresi boyunca kontrol aralıkları 4-6 hafta arasında değişmektedir. Braket ve tellerin uygulanmasını takiben adaptasyon süresi ortalama 2 hafta civarındadır. Hastalarımız 2 hafta sonunda tellerine tamamen alışmakta ortalama olarak 4. haftanın sonunda lingual aygıtların ağız içerisindeki varlığını neredeyse unutmaktadırlar.

Tedavinin tamamlanması ve tellerin çıkmasını takiben düzeltilen dişlerde herhangi bir bozukluk olmaması için mutlaka pekiştirme aygıtlarının uygulanması gerekmektedir.